Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Mogelijk heeft u met uw gezin een vliegreis geboekt naar een mooie zonnige bestemming. Ik betrap mij bij het inpakken van bagage er regelmatig op dat ik denk: “Zal ik dat wel meenemen? Stel de bagage raakt zoek?” Die aarzeling speelt met name bij spullen met emotionele waarde. De vliegmaatschappij vergoedt toch wel, zo is de gedachte.

Dat laatste is beperkt waar. Internationaal zijn in het zogenaamde Verdrag van Montreal afspraken gemaakt over de vergoedingsrechten in het geval van vertraging, het verloren of beschadigd raken van bagage of in geval van letsel of overlijden. Op grond van dit verdrag geldt een maximumbedrag dat de vliegmaatschappij verplicht is te vergoeden (de zogenaamde “aansprakelijkheidslimiet”). Uiteraard mag een vliegmaatschappij met de passagier overeenkomen dat zij meer vergoedt.

Voor het verloren of beschadigd raken van bagage geldt een aansprakelijkheidslimiet van € 1.230,00 per passagier. Wat echter als in één koffer ook eigendommen van twee andere gezinsleden zitten? Is de aansprakelijkheid van de vliegmaatschappij dan beperkt tot de bagage van de passagier die de koffer heeft ingecheckt (1 x € 1.230,00) of is de vliegmaatschappij ook aansprakelijk voor het kwijt raken van de eigendommen van de twee andere passagiers (3 x € 1.230,00)?

De Rechtbank in Den Haag heeft eind vorig jaar geoordeeld dat in dat geval de vliegmaatschappij ook de waarde van de eigendommen van de andere passagiers dient te vergoeden. Voorwaarde is dan wel dat de andere passagiers bewijzen dat zich in de koffer eigendommen van hen bevonden. Gezinsleden die de vlucht gelijktijdig hebben geboekt en gelijktijdig hebben ingecheckt zullen eerder in die bewijslevering slagen.

Fijne zomervakantie!

Geschreven door : Désirée Wolfhagen