Sport en spel

De feestelijke wintermaand is weer aangebroken! Een maand waarin veel wordt georganiseerd. Zo gaat Breda dit jaar voor het eerst van start met “Betoverend Breda”. Vertier voor elk! Ook voor de durfal die zich op het ijs durft te wagen. Dat brengt mij tot een interessant juridisch onderwerp! Wat als een avond die veel plezier had moeten brengen in het ziekenhuis eindigt met een botbreuk, omdat je op het ijs tegen een andere schaatser bent gebotst. Is de ander dan aan te spreken voor de schade?

Het betreft een zogenaamde “sport en spelsituatie”, die zich ook voordoet bij bijvoorbeeld een potje voetbal, rugby, hockey, boxen, golf en bij paardrijden, skiën etc.. Een aantal vuistregels op een rij.

  • gevaarlijke en risicovolle situaties horen bij sport en spel, zeker daar waar het een teamsport betreft;
  • degene die deelneemt aan een sport- en spelsituatie of als toeschouwer aanwezig is, aanvaardt het verhoogde risico op blessures en ongelukken;
  • dit aanvaarde verhoogde risico brengt met zich dat in een sport- en spelsituatie niet snel sprake is van aansprakelijkheid van de andere deelnemer;
  • dat zal wel het geval zijn indien de andere deelnemer op zeer grove wijze of zelfs bewust inbreuk maakt op de spelregels (bijvoorbeeld “natrappen”/rode kaart bij voetbal) of een belangrijke regel overtreedt (bijvoorbeeld schending veiligheidsnorm golfsport).

Al met al zeer redelijke regels en zeker geen reden om met sport en spel te stoppen. Hopelijk tot ziens op de ijsbaan.

Ik wens alle lezers een gezellige en feestelijke decembermaand!

Geschreven door : Désirée Wolfhagen