Safety First

In januari 2018 heb ik in Bruist aandacht besteed aan de rechten van de consument in het geval dat een aankoop niet aan de verwachtingen voldoet. Verwachtingen hebben ook betrekking op de veiligheid
van een product. Een product dat gebrekkig is, kan de dood of lichamelijk letsel tot gevolg hebben of schade toebrengen aan andere zaken.

Een aantal voorbeelden

  • een fles frisdrank ontploft bij het losdraaien van de dop, waardoor oogletsel ontstaat;
  • een partij babyvoeding blijkt te zijn besmet met salmonella met zieke baby’s als gevolg;
  • in mestkorrels is een fout goedje terecht gekomen dat zorgt voor schroeiplekken in het gazon;
  • door een gebrek slaat uw grasmaaier op hol en beschadigt een muurtje.

In deze gevallen kan de consument op grond van zogenaamde productaansprakelijkheid de producent of de importeur die het product de Europese Gemeenschap heeft binnen gebracht aanspreken voor de schade geleden door dood of lichamelijk letsel (oogletsel/salmonellabesmetting) of voor schade die is toegebracht aan een andere zaak (gazon/muurtje). Indien de producent of importeur niet bekend is, kan de consument ook de verkoper aanspreken. De verkoper kan zich van aansprakelijkheid bevrijden door de naam van de Europese producent of EG-importeur te melden. De productaansprakelijkheidswetgeving biedt de consument veel voordelen. Maar valkuilen zijn er ook! Bent u consument of producent (of importeur/verkoper): ik informeer u graag over de ins en outs van de productaansprakelijkheid!